12. november – Autonome våpen – den største militære revolusjonen siden atombomben?

Autonome våpensystemer refereres ofte til som den største militære revolusjonen siden atombomben. Humanitære organisasjoner over hele verden går hardt ut mot det som på folkemunne gjerne kalles «killer robots», med ankepunkter som blant annet diskriminerende «bias», lavere terskel for å gå til krig og ødeleggende hacking. Men hva mener vi egentlig når vi snakker om autonome våpen? Kommer fremtidens kriger til å utkjempes av roboter på en høyteknologisk slagmark? Og hvor står Norge i dette?

Dette og mer er det vi skal forsøke å belyse den 12. november når YATA Oslo inviterer til panelsamtale om status på autonome våpen.

Til oss kommer:

Morten Irgens, informatiker og utviklingsdirektør og dekan for fakultetet for økonomi, innovasjon og teknologi ved Høyskolen Kristiania. Morten har jobbet med kunstig intelligens i om lag 30 år, og var én av initiativtakerne bak det norske oppropet mot dødelige autonome våpensystemer.

Cecilie Hellestveit, statsviter og jurist med doktorgrad om krigens folkerett og ikke-internasjonale konflikter. Cecilie har jobbet for NUPI, PRIO, Folkerettsinstituttet og FN, og har blant annet deltatt på CCW sitt ekspertmøte om autonome våpen i Genève, hvor hun hadde et innlegg om dødelige autonome våpensystemer og ansvar for folkerettsbrudd.

Kjølv Egeland, tilknyttet Folkerettsinstituttet og for tiden post-doc-forsker ved Sciences Po i Paris hvor han arbeider med multilateral kjernevåpennedrustning. Egeland er også blant Dagens Næringslivs 30 «Ledestjerner 2020».

Ordstyrer: Stian Eisenträger, ansvarlig redaktør i Forsvarets forum og tidligere utenriksreporter og fungerende nyhetssjef for utenriks hos VG.

Eventet vil foregå på Zoom

Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash