31. januar – Uro og krig i Belarus

Den russiske angrepskrigen mot Ukraina er allerede inne i sin tolvte måned, og ser ikke ut til å ta slutt med det første. Belarus har hatt en viktig støttefunksjon for russerne i krigen, både under planleggingen og gjennomføringen av invasjonen. I tillegg får Kreml fremdeles mye støtte fra det belarusiske lederskapet. Men store deler av det belarusiske samfunnet er sterkt imot Putin, sin egen president og krigen, og den belarusiske opposisjonen motsetter seg invasjonen på ulike måter.

Hvilken rolle har Belarus i Putins angrepskrig? Og hvorfor er Belarus så viktig for Russlands fremtid?

Tirsdag 31. januar inviterer vi til foredrag med Arve Hansen om situasjonen i Belarus, forholdet mellom Ljukasjenka og Putin og veien videre.

Arve Hansen jobber for Den norske Helsingforskomité, har bodd ti år i Øst-Europa og snakker ukrainsk, belarusisk og russisk. Arve har en doktorgrad i områdestudier fra Universitetet i Tromsø, og har drevet feltarbeid i Ukraina i lengre perioder, studert i Minsk og jobbet for UD i Kyiv og Murmansk. I tillegg har Arve skrevet tre bøker om regionen, den nyeste utgitt i 2022 med tittelen «Ukraina: Historien. Menneskene. Krigen».

Ordstyrer for samtalen er Josefine Fusdahl, medlemsansvarlig i YATA Oslo. Arrangementet foregår på Boksen på Kulturhuset, 31. januar klokken 18:30. Arrangementet er åpent for alle og krever ingen påmelding. 

Velkommen!

Facebook-arrangement finner du her.