15. oktober. Panelsamtale: Hva nå, Mali?

15. oktober inviterer YATA Oslo deg til panelsamtale om militærkuppet i Mali. Arrangementet holdes på Chateau Neuf – Det Norske Studentersamfund.

Militærkuppet i Mali i august førte til oppløsningen av landets nasjonalforsamling og umiddelbar avgang for president Keita, og resultatet er nå at Mali midlertidig styres av en militærjunta. Juntaen har gitt president Keita skylden for landets sikkerhetssituasjon, som til tross for en omfattende internasjonal militær tilstedeværelse har blitt sterkt forverret de senere årene.

FN og EU er blant dem som har fordømt kuppet, og situasjonen tvinger nå en rekke aktører, deriblant Norge, som en del av FN-misjonen MINUSMA til å både håndtere det som har utviklet seg til en svært kaotisk situasjon, samtidig som de skal fortsette å utføre mandatet sitt. Norge har både et militært bidrag, såvel som en ambassade i Mali. Hvordan påvirker kuppet Norges bidrag? Bør internasjonale aktører revurdere sin strategi i Mali? Når regjeringen man har støttet gjennom operasjoner blir kuppet, er det da riktig å opprettholde bidraget? Ikke minst, kan Mali komme styrket ut av dette? Isåfall, hvordan?

YATA Oslo inviterer til en spennende panelsamtale som utforsker disse viktige spørsmålene. I panelet sitter følgende personer:

𝗦𝗶𝗹𝗷𝗲 𝗞𝗮𝗺𝗽𝗲𝘀æ𝘁𝗲𝗿 er journalist i Forsvarets forum og har tidligere vært midtøstenkorrespondent for Aftenposten. Gjennom jobben i Forsvarets forum har hun blant annet besøkt MINUSMA i Bamako. Hun er aktuell med podcasten Krig & Sånn. Silje vil være moderator for samtalen.

𝗢𝗹𝗲 𝗦𝗲𝘃𝗿𝗶𝗻 𝗡𝘆𝗱𝗮𝗹 jobber som bistandskonsulent for Bibelselskapets Norad-prosjekter i Øst-Afrika. Han har bodd ni år av livet sitt i Mali samt brukt de siste årene på å forske på konfliktsituasjonen i landet. I 2019 leverte han masteroppgaven: «Transit Migration as Opportunity for Rebel Organizations: A Mixed Methods Analysis of the Sahel».

𝗠𝗮𝗿𝗶𝗲 𝗦𝗮𝗻𝗱𝗻𝗲𝘀 har publisert flere vitenskapelige artikler om Sahel og skriver for tiden sin doktorgrad hos PRIO om «the G5 Sahel joint force and counterinsurgency in Mali», med følgende undertemaer; «African militaries and security force assistance; Organised violence, non-state actors and counterinsurgency; Regional cooperation and peacekeeping». Marie har også vært på feltarbeid i Mali.

𝗥𝗶𝗴𝗺𝗼𝗿 𝗞𝗼𝘁𝗶 jobber som UDs spesialrepresentant for Sahel. Hun har bred erfaring fra flere afrikanske utenriksstasjoner og er også tidligere avdelingsdirektør i seksjon for Afrikas Horn og Vest-Afrika.

—–

Arrangementet vil foregå i Galleriet på Chateau Neuf. Dørene åpner 17:30 og samtalen begynner 18:00. Vi vil tilstrebe å opprettholde godt smittevern under kyndig veiledning fra Chateau Neuf. Det er derfor kun 35 plasser på dette arrangementet og det er first come, first serve.

Les mer om arrangementer på vår facebook-side.